ارواح زار و گروه موسیقی مظاهر از مصر

هر چهارشنبه مرکز فرهنگ و هنری مصر (ECCA) میزبان گروه موسیقی مظاهر است، یکی از معدود گروه‌­های زار باقیمانده در مصر که هنوز موسیقی زار را اجرا می­‌کنند و بدین ترتیب از آن محافظت می­‌نمایند.­

شمیم
شمیم
گروه موسیقی مظاهر زار مصر

ارواح زار و گروه موسیقی مظاهر، نیکلاس مانگیالاردی | ترجمه: شمیم شاهمردانی


عصرهای چهارشنبه، اگر در خیابان سَعد زَغلول‌ (سعد رهبر نهضت بزرگ مصر علیه انگلستان)، مرکز قاهره قدم بزنید، ضربات ریتمیک طبل‌هایی را خواهید شنید که از دری باز به روی این خیابان در انتهای یکی از کوچه­­‌ها به گوش می­رسد.­ در مرکز فرهنگی هنری مصر، گروه مظاهر در حال اجرای مراسم جن­گیری معروف به زار است.



در کشور مصر، ­مراسم زار برای درمان افرادی که توسط ارواح خبیثه یا اجنه تسخیر شده­‌اند، مورد استفاده قرار می­‌گیرد. آن‌ها اعتقاد دارند که این اجنه تا ابد در کنار میزبان خود خواهند ماند و هر چند ماه یا چند سال یکبار باعث رفتارهایی ناهنجار در میزبان خود می­‌شوند.

مراسم جن­‌گیری زار برای معالجه­ ی فرد میزبان برگزار می­‌شود و تنها با نواختن الگو­های ریتمیک خاص با طبل یا خویوت (معنای ادبی “نخ­ها” یا ریسمان‌­ها) می‌­توان اجنه را فراخوانی کرد و از آنها دلجویی نمود.

­هر چهارشنبه مرکز فرهنگ و هنری مصر (ECCA) میزبان گروه موسیقی مظاهر است، یکی از معدود گروه‌­های زار باقیمانده در مصر که هنوز موسیقی زار را اجرا می­‌کنند و بدین ترتیب از آن محافظت می­‌نمایند.­ فرهنگ­‌های سراسر دنیای عرب و اسلام از چنین آیین‌­های مشابهی برای درمان استفاده می­‌کنند و مانند سایر جوامع، مصری‌­ها به مراسم زار روی خوش نشان نمی‌­دهند. در قرآن بارها از جن نام برده شده است، بنابراین تصور اینکه ارواح قلمروی انسانی را اشغال می­‌کنند و گاهی اوقات در این قلمرو دخالت می­‌کنند، توسط بسیاری از افراد در جامعه­‌ی مصر تصدیق شده است.



بااین‌‌حال، از بین بردن ارواح مزاحم عموماً با فرهنگ عامیانه در ارتباط است، ­مسئله‌­ای که بسیاری آن را موضوعی ناشی از عقب­‌ماندگی می‌­دانند و به طبقه‌­ی پایین اجتماع نسبت می­‌دهند و نامتعارف می‌­شمرند.

زمانیکه به دوستان مصری­‌ام گفتم که در تعدادی از اجراهای زار در ECCA شرکت داشتم، بسیاری از آنها متعجب شدند و یا وانمود کردند زار طلسم و افسونی احمقانه است و نه بخشی از فرهنگی که خارجی­‌ها به آن علاقه دارند.­

جدای از این نگاه تمسخرآمیز،­ اکثر مصری­ها زار را می­شناسند و بسیاری از آنها ­افرادی را می‌­شناسند که در یکی از این مراسم شرکت داشته و یا خودشان به یکی از این مراسم رفته­‌اند.

در ECCA، هیچ شخصی جن­گیری نمی‌‌شود. شب­‌های چهارشنبه، سالن کوچک اجرا همیشه مملو از جمعیتی است از طبقه‌­ی متوسط رو به بالای مصر که می‌­توانند هزینه‌­ی شرکت را بپردازند. گروه موسیقی مظاهر،­ آهنگ‌­هایی را که از والدین خود آموخته‌­اند و سینه‌‌به‌‌سینه به این نسل منتقل شده است اجرا می­‌کنند. آنها اجراکنندگان مراسمی هستند که قرار بود کار مهمی انجام دهد. موسیقی به جای سرگرمی، ابزاری برای درمان بیماری بوده است.

بنابراین همانطور که مدیر ECCA اشاره کرد، ­اعضای گروه مظاهر خود را نوازنده‌­ی صرف و یا سرگرم­‌کننده نمی­‌دانند. حداقل اعضای گروه در ابتدا اینطور فکر نمی­‌کردند.

ECCA با اجرای هفتگی چندین گروه به دنبال زنده نگه‌­داشتن سنت­‌های عامیانه مصری است و گروه موسیقی مظاهر بی­‌شک محبوب­ترین گروه در این میان است.­ در حالیکه جن­‌گیرهای زار از نظر اجتماعی به آنها انگ زده می­‌شود،­ مخاطبان و بینندگان مصری در ECCA هیچ ابایی از لذت بردن از اجرای زار، ­بازخوانی و اجرای مجدد ندارند.­ این آیین، که از هدف اصلی خود بازمانده،­اکنون شکل دلپذیری به خود گرفته است.­ ما می‌­دانیم که برای شرکت در مراسمی برای جادو و طلسم هزینه نمی­‌کنیم، ­بلکه برای تماشای اجرایی موسیقی و در ارتباط با فرهنگ عامیانه مبلغی پرداخت خواهیم کرد.­ حس کنجکاوی در این مراسم ایمن است.­کاری که موسسات فرهنگی برای حفظ سنت­‌های محلی انجام می‌­دهند،­ بسیار مهم و حیاتی است.­ اما بعد از نمایش مظاهر، گوش­‌ها هنوز از صدای طبل­‌ها زنگ می­‌زنند و من می‌خواهم بدانم که آیا هنوز اعضای گروه مظاهر بعد از این همه اجرا در چهارشنبه شب­‌ها خود را بخشی از این اجرای سرگرم­کننده نمی‌­دانند.

نیکلاس مانگیلاردی، دارای دکترای مطالعات عربی و اسلامی در دانشگاه جورج تاون است، ­تحقیقات او روی موسیقی و ادبیات مصر تمرکز دارد. ­او قبلا در مرکز میراث فرهنگی و زندگی عامیانه با ویرایش ویدئوهای جشنواره­‌ی Folklife and Cultural Heritage به کارآموزی پرداخته است.

روایت بالا با همکاری گالری Smithsonian Arthur M. Sackler Gallery با نام هنر قرآن، گنجینه­‌هایی از هنر ترکی و اسلامی تا 20 فوریه 2017 در معرض نمایش عمومی بوده است.