هانس کریستین اندرسن
امروز روز تولد اونه . ۱۴ فروردین یا دوم آپریل.
همه تون می شناسینش . اینو مطمئنم . فقط شاید یادتون رفته که چند سال پیش چقدرباهاش صمیمی بودین و چقدر ازش تاثیرگرفتین.
پسربچه ی یتیم و لاغر مردنی یه کفاش و یه رختشور فقیر که سالها بعد تبدیل به محبوب ترین پسر دانمارک شد .دوست داشت خواننده اپرا و بازیگر تئاتر بشه اما به نظر بقیه به قدر کافی زیبا نبود .
خودش رو یه شاعر می دونست اما کسی شعراشو تحویل نگرفت .
سفر کرد و سفر کرد و بالاخره شروع کرد به نوشتن داستان ها و افسانه های پریان.
همه ی ما یه روز توی مدرسه توی دلمون گفتیم : ” آه من جوجه اردک خیلی زشت و بدبختى هستم. ” هزاران بار توی تنهایی کبریتی روشن کردیم تا رویاهامونو تو نور ضعیفش بیبینیم .
همین امروزها دلمون برای دخترکان کبریت فروش زیادی در آتش سوخته و خیلی پیش اومده که به پادشاه های لخت خنگ زيادى خندیدیم .
قلبمون سرد تر از برف شده یه روز
و مثل پری دریایی کوچک ، عشق یه آدم ناهمگون رو زیستیم .
امروز روز تولد هانس کریستین اندرسن و روز جهانی کتاب کودک است . او را پدر ادبیات کودکان می دانند و معتبرترین جایزه کتاب کودک را به نام او نامیده اند . درحالیکه او نه تنها نمی خواست قیم این بچه باشد که حتی نمی خواست به عنوان نویسنده کودکان شهرت پیدا کند.
” قصه های پریان من ، همان اندازه که متعلق به بچه هاست ، به بزرگترها هم تعلق دارد . من به همه ی نسل ها وابسته ام”
مهمترین ویژگی داستانهای او این است که آنها برگرفته از فرهنگی هستند که او از آن برخاسته . آندرسن فقط روایتگر فرهنگ و سنتی نبود که به او ارث رسیده باشد، او برخلاف برادران گریم آثاری را که نسل به نسل به آنها رسیده بود منتقل نکرد و آثاری جدید خلق نمود ، آثاری برگرفته از همان فرهنگ و سنت ها اما بنا به تخیل و تجربه های شخصی خودش.
تاقبل از آندرسن ادبیات کودکان عمدتا جنبه های آموزشی و تربیتی داشتند که بیشتر به اخلاقیات و ارزش ها به صورت خشک و جدی می پرداخت ، اما آندرسن تخیل و تصور را وارد ادبیات کودکان کرد. او کسی بود که پایان داد به سنت ابدی پایان خوش.
ادبیات کودکان و نوجوانان بر شانه های ناپدری ناراضیش زیباتر شده اما خودش را مدیون پسرکی می داند که به آرزوهای قلبی خود نرسید و قصه زندگیش پایان خوش نداشت.
تولدت مبارک هانس!
Hans Christian Andersen
1875- 1805 Denmark
“رعنا قادری”
فیلم صامت ” دخترک کبریت فروش ” ساخته 1902 بر اساس داستان هانس کریستین اندرسن را میبینیم.